NIEUWS

 

 

Kulturhus Lintelo op weg naar gezonde toekomst
maandag 1 oktober

In het Aaltens Nieuws:

Van links naar rechts Sandra, Sonja en Hendrien bij het bord dat herinnert aan de schenking van het echtpaar Beele. Foto: Lydia ter Welle

Van links naar rechts Sandra, Sonja en Hendrien bij het bord dat herinnert aan de schenking van het echtpaar Beele. Foto: Lydia ter Welle

Kulturhus Lintelo op weg naar gezonde toekomst

LINTELO – In juni werd gevierd dat het Kulturhus Lintelo tien jaar bestond. Ook werd in de aanloop naar dat jubileum bekend dat Hans en Agaath Beele met een flinke financiële injectie de zorgen van het bestuur  van Stichting Kulturhus Lintelo behoorlijk verminderden. Tijd om in een gesprek met twee bestuursleden om te horen hoe men de toekomst ziet en wat de plannen zijn.

 

 

10 jaar Schoef ’s an
zondag 30 september

Uit de lokale krant:

Het Schoef 's an-team met de nieuwe schorten. Foto: PR

Het Schoef ’s an-team met de nieuwe schorten. Foto: PR

Al tien jaar Schoef ’s an in Kulturhus Lintelo

LINTELO – Elke tweede woensdag in de maand is er Schoef ’s an in het Kulturhus in Lintelo. Bij de editie van september werd met een extra uitgebreid menu gevierd dat deze eet- en ontmoetingsactiviteit tien jaar bestaat. Daarmee is het één van de langstlopende activiteiten op dat gebied in de wijde omgeving. De vrijwilligers werden in het zonnetje gezet en kregen alle zeven een Schoef ’s an-schort.
Hart voor de Achterhoek
dinsdag 19 juni

Mooi bedrag ontvangen!
Voor het realiseren van de Zanddagen 2018! Hartelijk dank voor het stemmen!

hart-2018

zaterdag 10 maart

KULTURHUS WEER IN EIGEN HANDEN

Het was even stil in Lintelo… Ongeloof… Pas toen Henk Klein Wolterink voor de tweede keer zei, ‘we krijgen 3 ton van Beele’ steeg een groot applaus op vanuit de zaal. Verbazing alom, vrijdagavond (9 maart) tijdens een extra ledenvergadering in het Kulturhus van Lintelo. Met een gift van de heer en mevrouw Beele kan het Kulturhus worden teruggekocht van Wonion. Hiermee heeft Lintelo een eigen Kulturhus zonder enige euro schuld.

Een moeizame financiële situatie was voor het bestuur van het Kulturhus Lintelo reden om de werkgroep Toekomstvisie op te richten. De werkgroep is aan de slag gegaan en heeft de financiële situatie in beeld gebracht. In ruil voor forse investeringen in het Kulturhus, zoals de sportzaal, heeft Wonion 10 jaar geleden een erfpachtrecht ontvangen. Voor het gebruik van het Kulturhus moest jaarlijks een canon (een soort huur) worden afdragen aan Wonion. Deze canon drukte enorm zwaar op de begroting van het Kulturhus. Een structurele verlaging van de canon was voor Wonion niet gewenste oplossing. Een afkoop van het erfpachtrecht was wat Wonion vervolgens voorstelde. Zonder erfpachtrecht heb je geen canon af te dragen. Ook dat helpt bij een gezonde exploitatie. Anderzijds betekent het wel dat het onderhoud en nieuwe investeringen weer volledig bij de vereniging komt te liggen. Daarnaast moest er een grote som geld beschikbaar komen voor de afkoop van het erfpachtrecht. Wonion had in het verleden immers fors geïnvesteerd. Alle consequenties zijn door de werkgroep in beeld gebracht en tevens is er onderhandeld over een reële afkoopprijs van het erfpachtrecht. Op een extra ledenvergadering is vrijdagavond 9 maart dit alles toegelicht. Als werkgroep waren wij erg verheugd dat de ledenvergadering met applaus heeft ingestemd met ons voorstel om over te gaan tot beëindigen van de erfpacht. Eén en anders staat natuurlijk niet los van de enorme gift van Beele.

Het motto van Beele is WE CARE is our passion (wij dragen zorg voor onze omgeving), WE SOLVE is our mission (wij willen oplossingen aandragen dat is onze missie). Toen het de heer en mevrouw Beele ter ore kwam dat het Kulturhus het financieel moeilijk had, hebben zij contact opgenomen. Vanuit hun motto hebben zij toegezegd dat zij als Linteloërs het Kulturhus wilden helpen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een totale gift van € 312.500,-. Drie ton hiervan is bedoeld voor de afkoop.

Veel andere inwoners hebben de afgelopen maanden hun (financiële) steun toegezegd. Voor de werkgroep was dit hartverwarmend en toont de betrokkenheid binnen de Lintelose gemeenschap aan. Lintelo Sterk ! is in het leven geroepen om te kunnen werken aan een duurzame financiële exploitatie. Dit blijft ook na de overname heel erg welkom. Nog belangrijker is het dat we als gemeenschap het motto van Beele nastreven. Draag zorg voor het Kulturhus en meld je als bestuurslid of vrijwilligers en steun Lintelo Sterk ! Toon interesse voor de activiteiten die door de programmacommissie worden georganiseerd. Denk aan het Kulturhus als je iets te vieren hebt. We moeten met zijn allen de schouders eronder zetten om het Kulturhus financieel gezond te houden.

We Care We Solve, we moeten het samen doen!

Jan ter Haar
Arjan Heersink
Jolanda Albers-Houwers
Dienke Koskamp
Gerbert Navis
Mitchel Somsen
Albert Willemsen
Henk Klein Wolterink
Herman Geven

LINTELO STERK!
woensdag 24 januari

Op de druk bezochte nieuwjaarsborrel begin januari presenteerde de werkgroep Toekomstvisie Kulturhus haar plannen; het Kulturhus moet weer van Lintelo worden! Er is veel waardering voor Wonion wat ze afgelopen jaren hebben gedaan voor het Kulturhus. Nu wil Lintelo er zelf weer verantwoordelijkheid voor nemen. Het betekent onder meer ook lagere lasten wat ook echt noodzakelijk is. Voor het in eigendom krijgen van het Kulturhus is nog geld nodig. Tijdens de borrel werd het officiële startschot gegeven voor de inzamelingsactie onder de noemer “Lintelo Sterk!”.

foto-lintelo-sterk

Graag doen we een beroep op u, als inwoner van Lintelo, als betrokkene van het Kulturhus, als ondernemer in Lintelo, om een donatie te doen; jaarlijks of éénmalig.

Wat zou het mooi zijn als het Kulturhus, het Hart van Lintelo, dat ons samen bindt, de sociale en maatschappelijke functie kan blijven vervullen. 

Stichting Vrienden van Kulturhus Lintelo heeft een culturele ANBI –
status; de gift/donatie
is onder voorwaarden (zie www.belastingdienst.nl ) tot 125% fiscaal aftrekbaar.

Doet u mee? Klik hierop: aanmeldingsformulier Lintelo Sterk!

En voor een impressie van het Kulturhus en alle activiteiten: Kulturhus Lintelo

Donatie!
vrijdag 22 september

Tijdens de kick-off van het project Sealing Valley Campus van Beele Engineering op 20-09-2017 in Aalten, mocht het Kulturhus een donatie in ontvangst van de heer en mevrouw Beele. Wat een geweldig gebaar!

knipsel-cheque

 

 

BESTE DORPSHUIS
vrijdag 14 juli

Waar staat het beste dorpshuis van Gelderland? In Lintelo natuurlijk!!
Kulturhus Lintelo doet mee met deze verkiezing met o.a. dit filmpje! Met dank aan Hilbert Somsen voor het maken hiervan.

(De verkiezing Dorpshuis van het jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, provincie Gelderland en Omroep Gelderland, voor meer info: www.dorpshuisvanhetjaar.nl)

 

Foto’s zanddagen 2017
dinsdag 11 juli

Er zijn heel veel foto’s gemaakt van de succesvolle afgelopen zanddagen; deze zijn allemaal te bekijken via Facebook www.facebook.com/kulturhuslintelo/?ref=aymt_homepage_panel

Kindermiddag bij de Wenninkmolen
vrijdag 23 juni

Een geslaagde kindermiddag woensdag 21 juni!

img_1053 img_1052

Meer foto’s zien? Kijk op: foto’s Wenninkmolen

Oldtimertrekkertoertocht
vrijdag 23 juni

Zaterdag 17 juni was de trekkertoertocht; een kleine 90 deelnemers mochten we verwelkomen!

trekker-1 trekker-2 trekker-3

Voor meer foto’s : foto’s trekkertoertocht 2017

 

 

HART voor KULTURHUS!
donderdag 15 juni

HART voor KULTURHUS!
Fantastisch!!
Kulturhus Lintelo krijgt een bedrag van € 1.198 vanuit “Hart voor de Achterhoek” van de Rabobank.
Dit bedrag wordt gebruikt voor de muziektheatervoorstelling “dag mama’; een voorstellling die de wereld van mensen met dementie begrijpelijk en hanteerbaar maakt voor naasten.
Alle stemmers voor het Kulturhus, hartelijk dank !

img_1038

HART voor KULTURHUS!
Fantastisch!!
Kulturhus Lintelo krijgt een bedrag van € 1.198 vanuit “Hart voor de Achterhoek” van de Rabobank.
Dit bedrag wordt gebruikt voor de muziektheatervoorstelling “dag mama’; een voorstellling die de wereld van mensen met dementie begrijpelijk en hanteerbaar maakt voor naasten.
Alle stemmers voor het Kulturhus, hartelijk dank !

img_1038

Hundertwasser
woensdag 1 februari

img_0760

Voor meer foto’s: schilderen Hundertwasser

High tea jeugd
woensdag 1 februari

Woensdag 1 februari was het druk bij de high tea …..

img_0748img_0741img_0749img_0752

Voor meer foto’s: High tea

 

Foto’s midwinterwandeltocht 28 december 2016
vrijdag 6 januari

Woensdag 28 december was de midwinterwandeltocht, een verrassende wandeling door de omgeving van Lintelo met een gezellige afsluiting in het Grand Café en een lekker stamppotbuffet!

dsc01395 dsc01397 dsc01402 dsc01419 dsc01422 dsc01423 dsc01426

Voor het gehele foto-album: foto’s midwinterwandeltocht 2016

Nieuwjaarwinnen
donderdag 29 december

Het jaar 2017 gaan we feestelijk inluiden met voor iedereen wat wils!
Vrijdagavond 6 januari mag de schooljeugd t/m groep 8 een “toete halen” tussen 17.00 en 19.00 uur.
Daarna is er voor de jeugd van JOLO “Bites & Bubbels”.
Zaterdag 7 januari beginnen we gemüdeluk in het Grand Café om 17.00 uur; onder het genot van glühwein en krentewegge elkaar het beste wensen. En vanaf 20.30 uur het traditionele nieuwjaarwinnen!

We hopen iedereen bij één van deze activiteiten te ontmoeten!

nieuwjaarwinnen

Openingstijden rond kerst en jaarwisseling
dinsdag 20 december

openingstijden-rondom-feestdagen-2017

Kom-es-an!
dinsdag 6 december

flyer-kom-es-an-toer

Geslaagde pieten- en pepernotenmiddag!
maandag 5 december

Woensdagmiddag 30 november mochten de kinderen van groep 1 t/m 6 pepernoten bakken, en andere leuke dingen doen in het Kulturhus, een geslaagde middag!

     

Voor meer foto’s: foto’s Pietenmiddag

WEEKENDGEZINSACTIE VERNIEUWD!
zaterdag 26 november

Weekendgezinsactie:
Op vrijdag en zaterdag is de weekendactie van toepassing, tussen 17.00 uur en 19.00 uur geldt dan de actie: gezinszak patat met per persoon keuze uit een frikandel, kroket, kipcorn, picanto, mexicano, nasi- of bamischijf:

1 persoon € 3,00
2 personen € 5,80
3 personen € 8,40
4 personen € 10,80
5 personen € 12,50

Foto’s workshop zeefdruk op textiel
maandag 7 november

Vanavond was de eerste avond van de workshop zeefdruk op textiel.
Mooie en creatieve dingen zijn er al gemaakt!

Voor de foto’s: foto’s zeefdruk